Sursă: unica.md
Obezitatea este o afecțiune gravă care pune în pericol sănătatea unei persoane și scade speranța la o viață normală.
Diabetul, bolile de inimă și respiratorii sau chiar infertilitatea - toate sunt afecțiuni de care pot suferi persoanele cu o obezitate severă. Pe lângă problemele medicale, obezii suferă și de depresii puternice, cauzate de respingere și discriminare socială. Obezitatea în general este o creștere exagerată a greutății (peste 25% față de greutatea normală), creștere cauzată anume de acumularea unei cantități mari de grăsime sub piele și în jurul organelor. Ca regulă generală, obezitatea morbidă este atunci când greutatea corpului este cu peste 100 kg mai mare decât greutatea ideală.
Chirurgia obezității, mai ales în cazurile destul de avansate, este complexă și presupune diverse proceduri. În cazul obezității morbide se intervine printr-un complex, de la modificarea dietei la rezecția gastrică - toate măsurile pentru a micșora ponderabilitatea și scădea surplusul de țesut adipos din partea inferioară a abdomenului. Ulterior, acești pacienți pot beneficia de corecția surplusului de piele ptozată.
Datorită tehnologiilor avansate, astăzi, la clinica TERRAMED din capitală, pacienții diagnosticați cu obezitate pot primi o nouă șansă la o viață sănătoasă și fericită, și asta datorită extinderii portofoliului medical cu o nouă intervenție numită “gastric sleeve” sau micșorare de stomac.
“Gastric sleeve” vine de la denumirea din limba engleză: sleeve - traducem ca mânecă, gastric - evident, stomacul. Este o intervenție chirurgicală în chirurgia bariatrică care ține de ameliorarea vieții pacienților cu o obezitate morbidă. Persoanele până la 18 ani ți peste 45 ne ani nu se supun acestor operații.
Intervenția este efectuată de către o echipă de medici specialiști din cadrul clinicii care monitorizează starea pacientului. Pentru intervențiile care se referă la chirurgia obezității este nevoie de un grup de lucru - chiar și cel mai bun doctor estetician are nevoie de susținerea unei echipe de medici de terapie intensivă și anesteziologi, care în consilium discută, apreciază și decid ce trebuie făcut în fiecare caz în parte. Fiecare pacient este o situație deosebită, deși operația de rezecție a stomacului poate să pară simplă ca tehnică, există de fiecare dată indicații și contraindicații, maladii pe care le are fiecare om în parte - factori ce influențează decizia finală. Dificultatea cazului influențează nu doar complexitatea procesului, dar și cât costă micșorarea stomacului.
Desigur, din grupul respectiv fac parte și medicul dietolog sau medicul internist inclusiv, care au rolul de a evalua pacientul preoperator, tot ei recomandă cure de mâncare corectă. Totodată, înainte de operație, pacientul trebuie să fie pregătit, atât moral, cât și fizic.
Dacă pacientul vine cu o greutate de, să zicem 180-190 kg, pentru ca el să fie supus unei intervenții chirurgicale, el trebuie de sine-stătător, timp de o lună, două, să slăbească, aproximativ cu 10-15 kg. Acest lucru este necesar pentru că chirurgia obezității scade destul de brusc greutatea, iar organismul să se obișnuiască cu procesul.
Avantajele intervenției “gastric sleeve” sunt majore, printre ele se numărăr:
- Eficaciența pe termen lung
- Cicatrici aproape invizibile
- Dureri post-operatorii minime
- Spitalizare redusă
- Recuperare ușoară
Cum decurge perioada postoperatorie după intervenția “gastric sleeve”
Pacientul nu mănâncă câteva zile (până la 5-7 zile), deoarece în stomac se află o sondă, prin care este alimentat, plus administrarea de aminoacizi, vitamine prin infuzii intravenoase. După 5-7 zile, pacientul revine înapoi la alimentația obișnuită, dar micșorând cantitatea de alimente de cca 10 ori.
Timp aproximativ de 1 an de zile după chirurgia obezității, pacienții pot pierde până la 90 - 100 kg din excesul masei corporale, obținând remisia imediată și completă pe termen lung a afecțiunilor asociate greutății exagerate.
Ce măsuri suplimentare trebuie luate în obezitatea morbidă, pe lângă rezecția stomacului?
Intervenția chirurgicală de rezecție a stomacului duce la micșorarea gradului obezității, dar pacienții nu pot trece brusc de la un surplus drastic la o figură suplă. Pentru a readuce pacienții la o viață normală, trebuie să se intervină și pentru a corecta abdomenul ptozat, prin abdominoplastie. Are loc înlăturarea surplusului de piele ptozată și în unele cazuri, atunci când este nevoie, se recurge la aplicarea suturilor pe aponevroza abdominală.
Totuși, opinia unanimă a medicilor este că cele mai bune rezultate apar atunci când pacienții recurg la chirurgia obezității cât mai devreme.
Sunt și contraindicații pentru această intervenție, unele patologii cum ar fi: maladia ulceroasă a stomacului, ciroza hepatică, varicele dilatate în esofag, unele patologii acute și cronice ale pancreasului sunt și ele contraindicații. Pentru a fi supus intervenției chirurgicale, pacientul este examinat din toate punctele de vedere, sunt analizate toate sistemele și organele.
Miza este foarte mare, iar riscurile trebuie reduse la maximum. Durata unei operații de rezecție gastrică este o oră, cel mult o oră și jumătate, dar în etapa a doua (când este vorba de chirurgie estetică, chirurgie reconstructivă a abdomenului) pacienții vor fi supuși intervenției chirurgicale 3 h, 3,5 h sau 4 h.
Persoanele care se confruntă fără succes cu obezitatea severă și doresc să facă un prim pas spre schimbare se pot programa pentru o consultație inițială la clinica Terramed. Ulterior, în perioada postoperatorie, aceștia vor fi monitorizați și evaluați de specialiștii clinicii timp de 1 an de zile.