Mulți oameni sunt deranjați de aspectul cicatricilor, fie că acestea sunt cauzate de traumatisme sau de anumite operații. Multe tipuri de operații, precum excizia tumorilor, operațiile de remodelare a sânilor, rezultă în defecte chirurgicale inestetice sub formă de cicatrici. Cicatricile nu pot dispărea definitiv, dar există intervenții chirurgicale de excizie și/sau acoperire cu țesuturi înconjurătoare, care sunt efectuate de către un chirurg estetician. Datorită acestor intervenții, cicatricile devin mai fine și mai greu de observat.
Despre cicatrizare și tipurile de cicatrici
Cicatrizarea este modalitatea organismului de vindecare a leziunilor. Procesul de cicatrizare durează până la un an, timp în care leziunea îşi poate îmbunătăţi sau înrăutăţi aspectul.
Cicatricile sunt de mai multe feluri, ele pot lua aspectul unei tumori,
pot fi pigmentate în exces sau pot duce la pierderea de ţesut.
Unele cicatrici se pot mări din cauza cedării dermului din structura pielii. Alte cicatrici se pot întinde în cazul îngrășării sau din cauză că sunt amplasate la nivelul încheieturilor. În orice caz, pentru procesul de îndepărtare a cicatricilor, trebuie să se țină cont de tipul lor.
Procedurile chirurgicale
Îndepărtarea defectelor postoperatorii, cât și a altor tipuri de cicatrici, pe cale chirurgicală se face în funcţie de tipul leziunii cicatriceale. Cicatricile de mici dimensiuni pot fi îndepărtate prin excizia completă și sutură. Cicatricile cu dimensiuni moderate pot fi îndepărtate prin excizia completă și acoperirea fie cu lambouri locale, fie cu grefe de piele. Cicatricile de dimensiuni mari pot fi îndepărtate cu ajutorul expanderului tisular. Această metodă presupune folosirea unor implanturi siliconice care se introduc sub piele, în apropiere de cicatrice. Ulterior, acest expander se umple cu ser fiziologic, obținându-se astfel astfel un surplus de piele care va acoperi cicatricea.
Proceduri nechirurgicale
O metodă populară pentru înlăturarea cicatricilor postoperatorii, cât și a celor cauzate de traumatisme, este tratamentul cu laserul, util pentru diminuarea pigmentării cicatricilor, creșterea elasticității acestora și reducerea grosimii țesutului cicatricial. Alte proceduri nechirurgicale includ: aplicarea cremelor și plasturilor cu silicon, umplerea cicatricilor cu acid hialuronic, colagen, colagen sau grăsime proprie, crioterapie etc.
Unii oameni pot să trăiască liniștiți cu cicatrici foarte vizibile și inestetice, alții sunt foarte deranjați până și de o cicatrice abia vizibilă. Depinde foarte mult de persoană și de povestea din spatele semnului rămas. În orice caz, important este faptul că există metode eficiente de înlăturare a cicatricilor.
Pentru mai multe detalii apelează la numărul de telefon +373 79 432 776 sau programează-te la o consultație.