Metode de slăbire rapidă. Tratamentul obezității

Obezitatea a devenit în ultimii ani o problemă destul de gravă atât la nivel mondial, cât și în țara noastră. Din fericire, astăzi există o metodă sigură de a scăpa de această afecțiune prin micșorarea stomacului așa numita  „Gastrectomie Longitudinală” sau „Gastric Sleeve”. Despre etapele de pregătire înainte de operație, detalii despre procedură, dar și despre viața de după intervenție puteți afla dacă mergeți la o consultație, la chirurgul-plastician Antolie Taran, care activează în cadrul Clinicii Terramed din Capitală.

Mai jos, găsiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ce vin din partea pacienților:

1. Ce este micșorarea stomacului sau „Gastric Sleeve”?
„Gastric Sleeve” este o operație ce elimină aproximativ 75% din stomac. Ea se face laparoscopic și scopul ei este de a face pacientul să mănânce cât mai puțin, ducând astfel la o scădere ponderală importantă, sigura și pe termen lung.

2. Care sunt avantajele operației de micșorare a stomacului?
Micșorarea stomacului are cel mai bun raport risc/beneficiu. Altfel spus, obține rezultate comparabile cu gastric by-pass, dar fără complicațiile potențiale ale acestuia. Acest lucru oferă multe beneficii, cum ar fi nivelurile reduse de foame, cantități mici de mâncare și ca efect scădere ponderală sigură, stabilă și importantă cu o viață normală, fără restricții, dupa operație.

3. Există o dietă specială după micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Răspunsul la această este da! Dieta dupa gastric sleeve este foarte importantă și este important să înțelegeți pe deplin rolul acesteia. Această dietă se ține în primele 2 săptămâni după operație. Imediat după gastric sleeve veți  consuma timp de 7 zile numai lichide, iar apoi zilele 7-14 mâncare păsata. Din a 3-a săptamână veți putea consuma alimente solide ca înainte de operație. Scopul dietei este să lase stomacul să se vindece și vă ofere răgaz să vă adaptați alimentația la noul mic stomac.

4. Ce puteți mânca dupa micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Începand cu a 3-a săptămână după micșorarea stomacului, veți putea mânca ORICE  doar nu în cantității mari. Spre deosebire de inelul gastric unde există o zonă îngustă dată tocmai de inel, aici stomacul este doar mai strâmt dar nu într-atat încât să se poată bloca mâncarea în interiror. Desigur, nu trebuie să exagerați cu dulciurile care consumate des, pot scădea randamentul operației.

5. Cât de mult puteți mânca după micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Acest lucru variază în funcție de volumul stomacului restant, vârsta, viteza cu care mâncați și tipul hranei consumate. În principiu dupĂ operație veți putea mânca câteva ligurițe. Cu timpul veți putea mânca mai mult, dar niciodată mai mult de jumătate din cât mancați înainte de operație.

6. Veți pierde în greutate după intervenție ?
Da, veți  pierde  kilograme, atâta timp cât veți  urma toate instrucțiunile pe care medicul vi le stabilește. Cei mai mulți pacienți pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal în  primul an de la operație.

7. Cât costă micșorarea stomacului (gastric sleeve)?
Această operație utilizează niște instrumente speciale fără de care realizarea ei ar fi imposibilă. Casa Națională de Asigurări nu acoperă costul acestor materiale, astfel ca operația are un cost, indiferent că se face în spitalul de stat sau în cel privat.

8. Există riscuri și complicații după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve) ?
Da, ca la orice operație există riscuri și complicații. Ele apar în procente diferite în funcție de literatura medicală citată.

Complicații posibile gastric sleeve:
–          sângerare în timpul operației sau după aceasta
–          fistula gastrică
–          infecții
–          tromboza venoasă
–          stenoza gastrică
Complicațiile și riscurile vor fi explicate în capitolul special destinat acestui subiect.

8. Poate apărea senzația de vomă, vărsătura?
Da. Dacă veți mânca repde și mai mult decât încape în stomac la începutul mesei, veți vărsa! Este important să nu vi se întâmple asta. Pentru a preveni acest incident, mâncați încet, mestecați bine și nu uitați că nu trebuie să terminați tot ce aveți în farfurie. Vremurile când puteați face acest lucru au apus. Acum trebuie să vă opriți imediat ce simtiți că stomacul s-a umplut.

9. În cât timp slăbesc?
În prima lună se pierd 7-12 kg apoi, în medie se pierd cam 4-5 kg/lună. Există scurte perioade de platou, când nu se slăbește deloc. Ele sunt normale. Nu vă cântăriți zilnic. Nu dezvoltați obsesia cântarului. „Gastric Sleeve” duce la scădere ponderală în mod sigur și pe termen lung.

10. Trebuie să țin dietă pe termen lung după operație ?
NU. Singura perioada ce necesită dieta este reprezentată de primele 2 săptămâni după opetrație. Apoi, din a 3-a săptămână veți putea mânca normal calitativ.

11. Complicații pe termen lung?
Această operație are un istoric de 5-7 ani. Până acum nu s-au descris complicații la distanță (ani de zile) după gastric sleeve. Literatura de specialitate compară gastric sleeve cu rezecțiile gastrice pentru boală ulceroasa din urma cu 20-40 ani, care nu au fost grevate de complicații grave și frecvente.

12. Sarcina după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve)?
Nu există studii randomizate referitoare la momentul când o sarcina ar trebui menținută după gastric sleeve.

Pentru mai multe informații puteți apela la următoarele numere de tel. – 022 202373; 079432776.

Sursa: http://unica.md/sanatate/ce-mai-moderna-operatie-pentru-slabit-tratamentul-obezitatii/