Varicele sunt o problemă de sănătate foarte des întâlnită în rândul populației adulte, mai ales în rândul femeilor, care sunt de 4 ori mai predispuse la dezvoltarea acestei afecțiuni. Acestea sunt vene proeminente, dilatate, inflamate și de culoare albăstruie, care apar la suprafața pielii, de regulă la nivelul membrelor inferioare, în zona gambelor și a coapselor.
Cel mai des, această afecțiune se întâlnește la femeile cu vârstă de peste 30 de ani.
Mulți pacienți doresc înlăturarea varicelor din cauza aspectului inestetic, dar asta nu este problema principală. Dacă nu sunt tratate la timp și corespunzător, varicele pot avea complicații serioase.
Din ce cauză apar varicele?
Varicele apar din cauza unor probleme la nivelul valvelor din interiorul venelor. Când valvele se deteriorează, sângele circulă cu dificultate și asta determină dilatarea și inflamarea venelor. Cauzele deteriorării valvelor venoase țin atât de factori ereditari, cât și de stilul de viață și lucru.
Valvele venelor se deteriorează mai repede din cauza scăderii producției de colagen, acesta fiind un factor genetic.
Scăderea producției de colagen este și motivul din care varicele apar cel mai des după vârsta de 30 de ani.
Odată cu înaintarea în vârstă, venele își pierd din elasticitate, iar capacitatea lor de a se contracta și de a permite sângelui să circule în sens unidirecțional scade.
Stilul de viață este un factor important în apariția acestei afecțiuni, mai ales modul de viață sedentar. Persoanele cu anumite profesii precum asistentele medicale, chelnerii, stomatologii sunt mai expuse riscului, deoarece petrec mult timp în picioare. Obezitatea este, la fel, un factor de risc important. Alți factori externi care favorizează apariţia sunt: expunerea la temperaturi extreme (căldură sau frig), anticoncepţionalele orale, fumatul, sarcina și perioada după naștere.
Care sunt simptomele acestei afecțiuni?
Varicele se recunosc după aspectul proeminent al venelor. În fazele incipiente, acestea pot avea forma unei pânze de păianjen. Alte simptome caracteristice sunt: senzația de greutate în partea inferioară a piciorului în timpul mersului sau după o perioadă îndelungată de stat în picioare, ulcere cutanate, crampe musculare, mâncărimi în jurul venelor afectate. În funcție de stilul de viață, varicele se pot ameliora sau se pot agrava. Este important să vă adresați la timp la medic pentru a urma un tratament al varicelor corespunzător.
Care sunt complicațiile asociate varicelor?
Dacă sunt tratate necorespunzător, varicele pot cauza complicații destul de grave, cum ar fi: tromboflebita (formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor afectate), hemoragie la nivelul venelor inflamate, ulcer varicos etc. Este important ca boala să fie diagnosticată la timp pentru evitarea acestor complicații neplăcute, poate chiar fatale.
Ce metode de tratament al varicelor există?
Există mai multe opțiuni de tratament, iar varianta aleasă depinde de starea pacientului și de stadiul de evoluție a varicelor. Există tratamente non-invazive și tratamente chirurgicale prin flebectomie sau flebosclerozare. Tratamentele non-invazive includ unguentele, dar și tratamentele alternative precum ciorapii de compresie. La fel și în cazul scleroterapiei, care are rezultate bune sau chiar excelente în peste 90% din cazurile de tratare a varicelor. Scleroterapia este de 2 tipuri: simplă și ghidată ecografic. Cea simplă se recomandă în cazul varicelor superficiale, cea ghidată ecografic poate trata și vene varicoase care nu se văd la suprafața pielii.
Tehnica scleroterapiei constă, de fapt, în injectarea unei substanțe speciale în venele dilatate, substanță ce distruge stratul interior al vaselor sanguine și blochează lumenul lor. Agenții sclerozanți mai frecvent utilizați sunt etanolul, polidocanolul, tetradecil sulfatul de sodiu.
Medicaţia venotropă (Detralex, Phlebodia) este necesară, la recomandarea medicului curant. La tratamentul medicamentos se adăugă folosirea ciorapilor medicinali în perioadele când este așteptat efortul sau perioade îndelungată în picioare. Tratamentul de scleroterapie poate fi repetat peste 6-12 luni, dacă este necesară o altă intervenție. Profilaxia se face prin administrarea medicamentelor timp de 3-4 luni.
Pentru mai multe detalii apelează la numărul de telefon +373 79 432 776 sau programează-te la o consultație.