Știai că 5% din populație suferă de anumite deformări ale urechilor sau de urechi decolate
(în popor numite ”urechi clăpăuge”).
Otoplastia este operația estetică de corecție a pavilionului urechilor prin eliminarea unei porțiuni de cartilaj, porțiuni de țesut cutanat și de fixarea acestei porțiuni cu sutură specială. Aceasta permite corectarea formei și dimensiunii urechii, conferindu-i un aspect natural. Operația estetică la urechi este o intervenție chirurgicală cosmetică. De obicei se desfășoară la copii și adolescenți, însă există și adulți care își doresc o modificare estetică. Otoplastia nu se indică copiilor mai mici de 5 ani, deoarece urechile lor vor crește și se vor dezvolta pe parcursul anilor.
Operația estetică se realizează în Chișinău și este una chirurgicală, mini-invazivă, cu anestezie locală pentru adulți. Vârsta potrivită și recomandată de specialiști este de 7-8 ani, deoarece cartilajul pavilionului urechii s-a format pe măsură și intervenția chirurgicală este una simplă. Deformările urechilor pot crea disconfort, influențând starea moral-psihologică. Copii nu sunt obligați să se simtă inferiori sau să fie traumați, din aceste motive părinții decid să apeleze la un chirurg plastician. Cei mai mulți oameni sunt mulțumiți de rezultatele unei otoplastii și, în general, este o procedură sigură, fără anumite riscuri majore.
Prin operația estetică la urechi se pot realiza următoarele corecții ale formei urechii:
- Partea superioară a urechii este pliată și cade în față
- Urechea externă este anormal de mică
- Pliurile urechilor sunt șterse
- Lobii sunt prea lungi sau prea scurți
- Defecte congenitale
- Reconstrucția urechii externe după un traumatism
Procedura preoperatorie
Pacientul este investigat clinic și paraclinic, toate analizele medicale: analiza generală de sânge, biochimia, coagulograma. Otoplastia debutează cu anestezie, care este locală în cazul adulților și generală în cazul copiilor. Preoperator se încheie un contract de acord cu ambele părți. În timpul operației estetice la urechi este eliminat surplusul de cartilaj. Se continuă apoi cu mici incizii la nivelul urechii, pentru a accesa și repoziționa cartilajul.
Incizia nu este vizibilă (se află după ureche), ceea ce conferă un maxim confort pacienților. Uneori se recurge și la aplicarea de copci pentru fixarea urechii în poziția dorită.
Etapele intervenției și perioada postoperatorie după operația estetică la urechi
Toată procedura decurge în câteva etape. Prima etapă este de decolare a țesutului de piele, apoi eliminarea țesutului cartilaginos, suturare și fixarea cartilajului către craniu. Pacientul este spitalizat cel puțin 24 de ore după operația estetică într-o clinică din Chișinău. Otoplastia durează de obicei 1-2 ore. După intervenție, majoritatea adulților se pot întoarce la domiciliu, iar copiii sunt ținuți sub supraveghere peste noapte.
În primele câteva zile după operația de otoplastie chirurgicală poate fi prezentă durerea în regiunea urechilor și fragilitate sau amorțeală. Este posibil să existe o ușoară senzație de furnicătură pentru câteva săptămâni. Obligatoriu se poartă un bandaj elastic în jurul capului pentru câteva săptămâni pentru a proteja urechile de infecții. Durerea și disconfortul pot fi ușurate cu ajutorul produselor analgezice. În prima perioadă postoperatorie se interzice contactul cu apa sau practicarea sportului. Riscurile sunt rare și includ cicatrice, vânătăi în jurul urechilor, durere, amorțeală sau furnicături în urechi. Aceste simptome se estompează în timp.
Pentru mai multe detalii apelează la numărul de telefon +373 79 432 776 sau programează-te la o consultație.