Urechile decolate sau clăpăuge reprezintă o malformație congenitală la nivelul urechii externe. Aceasta afectează aproximativ 5% din populație. Pavilioanele urechilor, situate la un unghi mare de la cap, creează un aspect inestetic. Unii copii sunt, într-adevăr, foarte intimidați din cauza formei sau mărimii urechilor, iar un defect atât de mic al aspectul exterior poate provoca traume și complexe profunde. Cum soluţionăm această problemă? În ce cazuri este nevoie de operație estetică la urechi şi cât de periculoasă este intervenția? La aceste întrebări, a răspuns Anatolie Taran, doctor în ştiinţe medicale, profesor, chirurg plastician, care activează la clinica estetică în Chișinău – TerraMed.
- Din punct de vedere medical, există vreo explicaţie pentru apariția acestei malformații?
- Urechile decolate sau clăpăuge sunt cele care, indiferent de mărime, par „scoase în afară”, îndepărtate de cap, și creează un aspect de urechi mari. Subliniez că mărimea şi forma urechilor sunt normale, variază doar unghiul de amplasare. În apariția acestei malformații sunt implicați factorii genetici, dar și cei externi. O altă cauză a defectului pavilionului urechii la copii este o anomalie congenitală vasculară – microtia. Sunt suspectate și alte posibile motive: mușchii din spatele urechii, responsabili de poziția corectă a urechii, pot fi absenți sau alungiți; sau structura cartilaginoasă a urechii s-a dezvoltat în exces și determină proiectarea în față.
- La ce vârstă se dezvoltă malformația ce ține de urechile decolate/ clăpăuge?
- Formarea, dezvoltarea şi creşterea urechilor externe încep în cea de-a treia lună de sarcină. Relieful pavilionului se formează tocmai după luna a şasea de sarcină, de aceea urechile clăpăuge pot fi observate imediat după naştere. În esență, nu există urechi perfect simetrice, însă dacă urechile sunt apropiate de cap, unghiul de amplasare este mai mic și, respectiv, nu este vizibilă această asimetrie.
Există 3 grade de complexitate ale acestei malformații congenitale:
Între pavilion şi cap există un unghi de 31 de grade. Acest defect nu este foarte vizibil şi nu necesită intervenţie chirurgicală.
Între pavilion şi cap există un unghi de 45 de grade. Acest defect este destul de vizibil şi poate fi corectat prin otoplastie.
Între pavilion şi cap există un unghi de 90 de grade. Acest defect poate fi înlăturat cu ajutorul chirurgiei plastice estetice.
- Această anomalie morfologică poate provoca anumite boli ale urechilor?
- Nu, nu poate. Cea mai serioasă problemă pentru sănătatea copilului este aspectul psihologic. În adolescență, această malformație se percepe mult mai profund și implicațiile psiho-emoționale sunt mult mai puternice, implicit poate exista o tensiune sporită și o presiune emoțională din partea colegilor de școală, rudelor etc.
- La ce vârstă soluţionată problema urechilor clăpăuge?
- Părinții ar trebui să recurgă la această intervenție până la vârsta școlară, pentru a nu expune copilul unor traume psihologice. De regulă, o astfel de intervenție se efectuează la vârsta de 5-7 ani. Deja la vârsta de 6 ani urechea atinge aproximativ 85% din dimensiunea maximă de pe parcursul întregii vieți. Otoplastia poate corecta defectele estetice ale pavilionului auricular și, mai ales, rezolvă problema urechilor decolate.
- Există contraindicaţii pentru o operație estetică urechi?
- Ca și orice altă intervenție, otoplastia implică următoarele contraindicații:
orice patologii ale sângelui;
bolile cronice;
orice inflamaţii ale urechilor;
bolile organelor interne.
- Cine ia decizia privind necesitatea operației estetice la urechi?
- De regulă, părinţii şi copiii vin fermi convinși la medicul plastician. Acesta, la rândul său, examinează micul pacient, stabileşte gradul afecţiunii şi realizează toate analizele necesare. După rezultatele acestora, medicul determină dacă e posibilă efectuării intervenţiei chirurgicale. Otoplastia, deşi nu este complicată, necesită o abordare individuală. Complicaţiile sunt foarte rare, însă după operaţie se impune:
Purtarea neîntreruptă a bandajului de cel puţin 2 săptămâni (termenul este stabilit de medic).
Evitarea eforturilor fizice.
Evitarea expunerii la soare și a frecventării piscinelor.
Efectuarea procedurilor prescrise de medic.
- Ce analize sunt efectuate preoperator?
Din lista analizelor obligatorii fac parte:
analiza generală a sângelui;
analiza generală a urinei;
analiza sângelui la nivelul de glucoză;
analiza biochimică a sângelui;
grupa de sânge şi Rhesus factor (dacă nu este cunoscut);
analiza toleranţei la medicamente;
coagulograma.
Obligatoriu se va efectua o ultrasonografie. Există cazuri când medicul poate prescrie analize suplimentare, dar totul este individual.
- Cât durează operația estetică la urechi şi peste cât timp pot fi observate rezultatele?
- Trebuie să menționez că operaţia se efectuează cu anestezie locală. În sala de operaţie, pe lângă chirurgul plastic, este prezent un anestezist. Durata intervenției depinde de gradul complexității, dar, de regulă, nu durează mai mult de 1 oră. După operație se aplică un pansament elastic pentru câteva zile. Firele se scot la 10 zile după operație și se pune un alt bandaj elastic care ajută la menținerea poziției cartilajului, precum și la vindecarea rapidă. Pot apărea dureri, dar nu mari în zona urechilor, dar copiilor li se prescriu preparate analgezice. În 3 săptămâni edemul dispare, iar bandajul este îndepărtat. Intervenția este relativ ușoară și nu necesită spitalizare. După câteva ore, pacientul poate fi externat. În unele cazuri se recurge la spitalizare pentru 1 zi. Cicatricile sunt fine și sunt disimulate în șanțurile din spatele urechilor, ceea ce le face aproape invizibile.
- În ce măsură, otoplastia poate schimba viaţa copilului?
- Sunt convins că după operaţie copiii încep o nouă viaţă. Ei devin mai încrezători în aspectul lor fizic și sunt mai liniștiți din punct de vedere emoțional.