Corecția urechilor clăpăuge prin intervenția de otoplastie (VIDEO)

Cu siguranță, mulți dintre noi cunosc măcar o persoană care își face griji din cauza așa-ziselor urechi clăpăuge. De-a lungul timpului s-a dezvoltat chiar şi un mit, conform căruia cei care au urechile decolate au fost urecheaţi când erau mici. Specialiştii ne spun că acest mit este fals şi că de vină este o malformaţie congenitală, care astăzi se poate cu ușurință corecta prin intermediul otoplastiei – operație estetică la urechi, practicată de chirurgul-plastician Anatolie Taran de la Clinica TerraMed din capitală. Anume otoplastia poate corecta urechile prea mari, prea mici sau diferite variante de urechi decolate, iar acum această operație estetică este disponibilă și în Chișinău.

Ce reprezintă otoplastia

Otoplastia este o intervenție chirurgicală de corecție a formei pavilionului urechilor, prin extirparea unei porțiuni de cartilaj, a unei porțiuni de țesut cutanat, ulterior prin fixarea porțiunilor între ele cu suturi speciale resorbabile și fixare a pavilionului urechii. Altfel vorbind, dacă avem o diferență vizibilă între urechi sau pavilioanele urechilor sunt detașate sau nu sunt apropiate bine de cap, în acel caz noi recurgem la intervenția chirurgicală de otoplastie.

Evident că cel mai des pentru corecția urechilor se adresează persoanele deja de vârstă prematură sau chiar matură, din cauza că ei  înțeleg modul în care este afectată de acest lucru starea lor morală, psihologică. Anume ei propun, cer, insistă să înlăture acest defect estetic, pentru a se putea simți liber.

Au fost și unii pacienți copii, de 7-10 ani. Una dintre aspectele deosebite la operația estetică la urechi în cazul copiilor este necesitatea anesteziei generale. Copiii nu au suficient control al voinței, aceeași înșelegere și nu colaborează cu medicul plastician în timpul intervenției.

La maturi intervenția chirurgicală se efectuează cu o anestezie locală, prin poziționarea pacientului pe poziția dreaptă sau pe poziția stângă a corpului și evident în două etape.

Prelucrarea câmpului operator îl facem cu betadină și pacientul se află într-o poziție pe o parte sau pe o poziție care ne permite să avem acces la câmpul operator dintr-o poziție și ulterior din altă poziție.

Anestezia pentru operația estetică la urechi se efectuează în regiunea pielii, pavilionului urechii și un pic în regiunea cranială, până la aponevroză. Astfel toate inciziile, operațiunile de fixare și suturile să nu provoace deloc durere pacientului.

Ca tehnică de intervenție chirurgicală eu practic incizia părții posterioare a pavilionului urechii, detașăm sau imobilizăm cartilajul care trebuie înlăturat… În dependență de situație, în cazul în care urechile sunt inegale, dimensiunile cartilajului dislocat pentru corectarea formei urechilor diferă de la caz la caz.

Pentru etapa următoare este obligator să fie fixate părțile cartilajului între ele. Lipsa țesutului cartilaginos se rezolvă prin atașarea margină către margină, suprafață către suprafață.

Toată intervenția chirurgicală de otoplastie are câteva etape - prima etapă de decolare a țesutului de piele, a doua etapă extirparea sau înlăturarea țesutului cartilaginos conform proiectului, urmează etapa de suturare și a 4-a etapă, ultima, este deja fixarea cartilajului către aponeuroza cranială. În normă, 0,5 mm trebuie să fie distanța dintre craniu, piele și pavilion. Urechea este fixată către craniu, distanța este de 0,5-0,6 mm, partea de sus la fel este fixată. Prin operația de remodelare a urechilor se schimbă considerabil partea interioară a cartilajului pe interiorul pavilionului urechii.

Perioada postoperatorie după otoplastie

După operaţia de remodelare a urechilor se aplică un bandaj timp de câteva săptămâni, suturile nedizolvabile vor fi îndepărtate după circa 10-12 zile, iar eventualele cicatrici se vor estompa o dată cu trecerea timpului. Umflarea zonei, senzația de disconfort sau de presiune la nivelul urechilor, toate acestea sunt normale după otoplastie și se vor atenua în timp, până la dispariție. Mai multe detalii despre operația estetică la urechi și recomandări postoperatorii veți primi la clinica TerraMed.

În clinica noastră perioada de staționare sau perioada de tratament este cel puțin 2 zile, fiindcă prima zi și a doua zi se consideră o zi. În majoritatea cazurilor, există necesitatea de a administra terapie antibacterială. Necesitatea de a administra preparate antalgice, antiinflamatoare, pansamente este adaptată pentru confortul pacientului - cel mai important aspect, de fapt.

Otoplastia - riscuri sau contraindicații

La fel cum există indicații pentru operația estetică la urechi, există și contraindicații. Contraindicații sunt, în primul rând, schimbările în coagulabilitatea sanguină - dacă avem schimbări de coagulabilitate, durata coagulării sangvine, riscul hematoamelor mai mare sau mai mic, acești pacienți se pregătesc în mod special pentru operația estetică. Pacienții sunt consultați de ceilalți specialiști, inclusiv și medicul anesteziolog care va fi prezent în sala de operație și absolut toți se pregătesc de această intervenție chirurgicală.

 

Sursă: http://unica.md/sanatate/video-ce-presupune-otoplastia-interventia-care-corecteaza-urechile-clapauge-si-nu-numai/