Despre chirurgia obezității împotriva greutății în exces. Interviu cu doctorul plastician, Anatolie Taran.

În lumea contemporană este la modă să fii slab și suplu, iar ca urmare norma devine să ții regim și să duci un mod de viață sănătos. Din păcate, nu fiecare dintre noi reușește acest lucru. Există o categorie de persoane care au încercat toate metodele, dar nu au reușit să slăbească, în consecință renunțând pur și simplu la lupta împotriva kilogramelor în plus.

Însă medicina nu stă pe loc – și intervențiile chirurgicale au devenit o metodă de luptă împotriva greutății excesive. În interviul nostru vom vorbi despre două metode destul de interesante – bandajul gastric și rezecția gastrică. Ce reprezintă aceste tehnici și care este eficiența lor – despre toate acestea ne-a vorbit dl Anatolie Taran, profesor, chirurg plastic, doctor habilitat în științe medicale.

Pentru început aș vrea să vă întreb despre bandajul gastric. Ce înseamnă aceasta?

Bandajul gastric este o operație laparoscopică, numită și banding sau inel gastric. Prin niște mici incizii în abdomen, pe partea superioară a stomacului se îmbracă un inel ajustabil din silicon foarte rezistent, umplut cu soluție de sare. Acesta împarte stomacul în două părți, ca o clepsidră.

Inelul poate fi ajustat – strâns sau slăbit, prin introducerea sau evacuarea lichidului printr-un port special. Dacă acesta este strâns, omul se satură chiar și cu o porție foarte mică: orificiul dintre cele două părți ale stomacului devine mai mic, partea de deasupra inelului se întinde și trimite creierului semnalul de sațietate. Și din contra, dacă lichidul din inel este evacuat, stomacul revine la forma inițială. Primul reglaj se efectuează la 6 luni de la operație.

​​Cui este destinată această metodă?

La această metodă apelează persoanele care suferă de obezitate de gradul doi, care au încercat să slăbească timp de un an cu ajutorul metodelor conservative (diete, exerciții fizice) și nu au obținut rezultate vizibile.

Decizia finală privind posibilitatea efectuării operației de gastric banding se ia în consultare cu medicul specialist.

Pe lângă cel evident (reducerea greutății), care sunt avantajele bandajului?

Așadar:

  • Inofensivitatea. Practic nu există complicații postoperatorii sau consecințe negative ca urmare a bandajului.

  • Eficiența. Ajută la reducerea aproape că în jumătate a greutății corpului, la normalizarea tensiunii arteriale.

  • Reversibilitatea. Inelul poate fi îndepărtat fără a afecta structura stomacului.

  • Posibilitatea de corectare. În funcție de tempoul reducerii greutății, dimensiunile părților stomacului pot fi corectate.

Ce contraindicații pentru efectuarea bandajului gastric există?

  •  Vârsta de până la 18 ani;

  •  bolile de inimă, vase, plămâni;

  •  patologiile tractului digestiv, esofagita, varicele tractului digestiv;

  •  hipertensiune portală;

  •  ciroza ficatului;

  •  pancreatita cronică, ulcerul gastric şi duodenal;

  •  sarcina;

  •  alcoolismul;

  •  bolile infecţioase cronice;

  •  administrarea permanentă a preparatelor steroidiene;

  •  imposibilitatea de a respecta schema necesară de alimentaţie;

  •  bolile autoimune ale ţesutului conjunctiv.

Cum decurge perioada postoperatorie?

După operaţie, dimineaţa şi seara nu trebuie să beţi şi să mâncaţi mult. Externarea se efectuează, de regulă, în a 3-a zi. Dacă operaţiunea se efectuează prin incizie clasică, pacientul rămâne în staţionar aproximativ o săptămână. După externare, este contraindicat condusul automobilului. În decurs de 2 săptămâni de la operaţie trebuie să consumaţi doar alimente lichide sau aproape lichide. După operaţie trebuie să fiţi cât mai activi (să vă mişcaţi, să mergeţi). În acelaşi timp, regimul nu trebuie să fie prea extenuant: eforturile trebuie dozate în funcţie de starea generală a organismului. În plus, trebuie să alternaţi întotdeauna eforturile cu odihna. Pe parcursul primelor două săptămâni nu trebuie să încordaţi muşchii abdomenului atunci când vă ridicaţi din pat. Este mai bine să coborâţi întâi picioarele, iar apoi să vă ridicaţi ajutându-vă de braţe. Pe parcursul a 4 luni vor fi evitate activităţile fizice grele, precum şi sporturile de forţă.

Care este dezavantajul principal al acestei metode?

Dezavantajul este unul singur: după ce bandajul este îndepărtat, unele persoane reîncep să mănânce la fel de mult ca înainte şi revin la greutatea iniţială, iar uneori chiar se îngraşă şi mai mult. Putem spune că această metodă rămâne de domeniul trecutului tocmai din cauza că nu are o eficienţă de 100%.

În acest caz, ce putem întreprinde? Există vreo metodă mai eficientă?

Î

n prezent, una dintre cele mai eficiente metode este rezecţia stomacului. În acest caz stomacul se reduce în volum, ca rezultat senzaţia de saţietate apare mai repede şi se reduce senzaţia de foame. Greutatea corpului devine constantă. Respectarea dietei după operaţie permite obţinerea rezultatelor pozitive. Această metodă păstrează complet funcţia stomacului. Se observă un efect de slăbire destul de îndelungat. În plus, cu condiţia unei operaţii reuşite, se observă o îmbunătăţire a sănătăţii. Apropo, această metodă se utilizează în caz de diabet zaharat şi infertilitate.

Ce dezavantaje ale metodei trebuie să le cunoaştem?

Operaţiile pentru slăbire presupun riscuri enorme de apariţie a unor traume postoperatorii, a diferitor complicaţii, cicatrici pe corp şi pe pereţii stomacului. Apariţia disconfortului în stomac, dereglări ale digestiei, apariţia arsurilor la stomac, senzaţiilor de durere. Este posibil să fie nevoie de o nouă operaţie.

Fără respectarea dietei şi a unui mod sănătos de viaţă, efectul rezecţiei se anulează.

Probabil că şi pentru această operaţie există un număr mare de contraindicaţii?

Rezecţia stomacului nu se efectuează pacienţilor cu diverse patologii ale tractului gastrointestinal, cu boli de sânge, cu disfuncţii ale sistemului cardiovascular, cu boli ale organelor interne, precum şi cu maladii cronice. Desigur, operaţia este contraindicată şi femeilor gravide.

Cum decurge reabilitarea după operaţie?

După operaţia de rezecţie este nevoie de o perioadă îndelungată de reabilitare pentru o restabilire completă. Ea include în sine faza postoperatorie, când este nevoie de respectarea strictă a recomandărilor medicului. În primele zile de la operaţie se va urma un regim la pat, iar de ridicat vă veţi putea după 7-10 zile, perioada exactă depinzând de evoluţia individuală. Pacientul este alimentat artificial, cu limitarea strictă a volumului de alimente. Pe lângă terapia medicamentoasă, trebuie să respectaţi o dietă echilibrată pentru satisfacerea necesităţilor organismului în vitamine şi substanţe utile.

Procesul de slăbire este însoţit de o serie de restricţii alimentare, precum şi are o listă de produse recomandate pentru consum. În primele zile trebuie consumate alimente în formă lichidă sau de piureuri subţiri, care, cu timpul, sunt înlocuite cu alimente solide. Este preferabil să consumaţi bucate pregătite la abur, fără adăugarea grăsimilor şi mirodeniilor. Se recomandă alimentele fierte. Alimentele grase, supele consistente, băuturile spirtoase, dulci şi carbogazoase trebuie excluse. La fel, se vor evita variaţiile de temperatură, alimentele şi băuturile trebuie să corespundă temperaturii corpului. Sunt interzise conservele, murăturile, afumăturile, condimentele, precum şi dulciurile, produsele cu drojdie, cele de cofetărie.

Interviu pregătit de Cristina Scripnic