Abdominoplastia – soluția care te ajută să scapi de kilogramele în plus și de pielea ptozată

Lupta cu kilogramele în plus, goana după abdomenul ideal, combinația de diete și sutele de exerciții fizice – aceasta este realitatea zilnică pentru mai mult de jumătate din populația matură a Moldovei. După datele unui studiu publicat de Centrul Național de Sănătate Publică fiecare al doilea om din țara noastră suferă de supraponderabilitate sau chiar obezitate. Chiar și un regim alimentar sănătos și sportul periodic nu rezolvă definitiv problema ”colăceilor” ce înlocuiesc talia. Unii nu reușesc nicidecum să dea kilogramele jos, unii aleg liposucția, alții slăbesc natural, dar…

Adesea, cei care reușesc totuși să scape de greutatea în plus rămân pe prima linie de luptă contra surplusului de piele și abdomenului ptozat. În asemenea situații singura soluție rămâne bisturiul unui chirurg plastician cu experiență, pentru o remodelare corporală completă.

Iată câteva detalii din culisele siluetei perfecte, direct de la Anatolie Taran, chirurg estetician în cadrul clinicii „TerraMed”.

- Dle Taran, cum trebuie să arate o burtă ideală?

Anatolie Taran: Depinde cum îi place omului. Evident, un abdomen ptozat este și o problemă de ordin estetic, dar și un minus pentru sănătate. Mușchii abdominali au un rol important – mențin organele interne în poziție sănătoasă, împiedică formarea herniilor, reprezintă un punct de sprijin în diferite mișcări și, nu în ultimul rând, susțin postura corectă. Desigur, preferințele personale contează mult, dar în primul rând e nevoie de sănătate, iar un abdomen ptozat poate fi punctul de pornire a unor boli.

- Când este suficient sportul și când devine obligatorie vizita la un medic estetician?

Anatolie Taran : Sportul este binevenit pentru a întări mușchii, dar nu are efect asupra ligamentelor și pielii întinse. Când este surplus foarte mare de piele, doar abdominoplastia poate să îl corecteze. Când persoana în cauză vede că alte tratamente nu dau rezultat, iar surplusul de piele este palpabil și vizibil, atunci doar intervenția chirurgicală rezolvă problema acelui abdomen ptozat. Ar fi bine ca toți pacienții, în special pacientele care au astfel de probleme să renunțe să meargă la cosmetologi pentru împachetări, limfodrenaj și alte proceduri ce promit, cu falsitate, miracole. Da, ele ajută într-un oarecare procentaj, dar nu garantează rezultatul dorit. Un chirurg plastician bun va rezolva mult mai rapid și cu adevărat eficient problema pielii în surplus, sculptând un abdomen ideal ce trebuie mai apoi doar păstrat.

- Care este relația dintre nutriționiști, cosmetologi și chirurgii plasticieni, mai ales în Moldova?

Anatolie Taran: Eu le doresc succes la toate doamnele care apelează la nutriționiști, dar… la un chirurg estetician, de obicei, vin pacienții care deja s-au dezamăgit de promisiunile altora. Unii nu au voință să respecte fix chiar și cele mai corecte recomandări de la nutriționist, alții speră că vor investi în proceduri cosmetologice de remodelare corporală și vor avea rezultate miraculoase, fără a depune alt efort.

Pentru o remodelare corporală complexă trebuie o strategie adecvată și obiectivă – fiecare specialist să facă exact ceea ce poate, iar eforturile să fie combinate. Nici o dietă nu va elimina anume burta și nici o procedură cosmetică nu va face să dispară 20-30 cm2 de piele, ca prin minune. Iar dacă se alege doar o metodă și se continuă cu un mod de viață nesănătos, în general nu vor fi rezultate. 

Multe saloane de cosmetologie promit clienților rezultate-minune, pacienții (în special femeile) toacă mulți bani, dar ptozările de piele așa și nu se retrag total. Evident, o parte din țesuturile pielii ard, se distrug, dar nu pot să spun că este corectă metoda nutriționiștilor sau cosmetologilor-terapeuți care prestează servicii pentru micșorarea țesutul adipos din diferite zone. 

- În ce constă operația și cum este „evacuat” acel surplus de grăsime și piele ptozată?

Anatolie Taran: Pentru abdominoplastia clasică, se face incizia la 4-6 cm de regiunea pubiană . Delimitarea sau ridicarea șorțului are loc până la rebordul costal, în regiunea ombilicală. O porțiune de piele poate fi migrată în jos, cu transpoziție ombilicală, iar surplusul de piele care se află pe partea laterală este migrată în jos. Ceea ce este în plus se înlătură. Ombilicul rămâne la locul lui, iar tăietura se face în jurul lui. În timpul intervenției chirurgicale de abdominoplastie pot fi eliminate chiar și 12 kg de țesut de piele și țesut adipos.

- După abdominoplastie și recuperare, incizia este vizibilă?

Anatolie Taran: Orice incizie chirurgicală este vizibilă. Nu credeți pe nimeni când vă spune că nu a rămas nici o urmă după ce a suferit o operație. Atât că un chirurg estetician bun va fi extrem de atent și nu va tăia un milimetru în plus, dacă nu este nevoie, iar fiecare strat va fi unit la stratul corespunzător, astfel încât rana să se cicatrizeze maximal de fin.

- În ce perioadă a anului este cel mai bine de făcut intervențiile pentru remodelare corporală?

Anatolie Taran: În dependență de corp, în primele săptămâni după operație pot apărea hematoame sau seroame în zona în care a fost detașată o suprafață mare de piele. Abdominoplastia ne permite să aplicăm și suturi pentru corecția abdomenului, suturi care strâng abdomenul și previn recidivele și reapariția burticii. În orice clinică de chirurgie estetică se recomandă să nu se facă aceste intervenții în iulie și august, din cauza temperaturilor crescute.

- Câte kilograme pot ”pleca” la o singură intervenție chirurgicală?

Anatolie Taran: De la o persoană cu obezitatea de gradul 4, este clar că vom scoate 20-30 de kg. În cazurile de supraponderabilitate sau obezitate de grad mai mic, se caută soluția individuală – ori abdominoplastie după o cură de slăbire, ori o combinație de liposucție și abdominoplastie. Fiecare caz este individual, dar scopul este să obținem un indice al masei corporale sănătos și un abdomen ferm, bine sculptat.

- Cine apelează mai frecvent la remodelare corporală în general și la abdominoplastie, în particular?

Anatolie Taran: În majoritatea cazurilor, la abdominoplastie apelează doamnele care au născut unul sau doi copii și care au surplus de piele ptozată, femei a căror burtă a crescut mult în timpul sarcinii, în special în cazurile când fătul este mare sau când este o sarcină gemelară. Din numărul total de clienți, doar 1% sunt bărbați.

- Care este prețul pentru aceste două proceduri, abdominoplastia și lipoaspirația? Este accesibil pentru pacienții din Republica Moldova?

Anatolie Taran: Suma variază de la caz la caz, în funcție de zilele de spitalizare și de îngrijire. Prețul oscilează între 40.000 – 70.000  de lei. Periodic, în presa internațională apar știri despre paciente mutilate care au apelat la piața neagră a intervențiilor chirurgicale, de aceea cel mai mult contează ca pacienții să aleagă o clinică cu renume și un chirurg plastician bun, cu experiență.

- Cum poate fi deosebit un medic bun de un impostor?

Anatolie Taran: N-aș putea să spun că în Moldova sunt medici impostori. La intrarea în fiecare clinică este afișată licența în care este inclusă lista activităților prestate. În plus, pacientul trebuie să caute informații despre medicul chirurg care urmează să-i facă operația și să nu apeleze la clinicile de subsoluri, la așa numitele  „doctorițe” care au absolvit Dermatologia sau Dermatovenerologia și care folosesc diferite preparate în condiții nechirurgicale și nesterile. Acest fenomen mă deranjează și chiar vreau să lupt cu așa ceva. Și doctorii, și pacienții au un scop comun – un corp frumos și sănătos. Așadar, înainte de o intervenție chirurgicală estetică, este nevoie de planificare și analiză rațională, pentru cele mai bune rezultate.

Citește mai mult: Procedura-minune care te scapă de kilogramele în plus și de pielea ptozată http://mednews.md/procedura-minune-care-te-scapa-de-kilogramele-in-plus-si-de-pielea-ptozata/